Доступність посилання

ТОП новини

Популізм депутатів коштує 95 мільярдів гривень – Яресько


Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Потенційні втрати банківської системи у разі набуття законопроектом щодо реструктуризації валютних кредитів чинності складуть 95 мільярдів гривень. Про це на своїй сторінці у Facebook написала міністр фінансів України Наталія Яресько.

«Це більше, ніж буде витрачено на оборону та правоохоронну діяльність у 2015 році. І ці кошти платитимуть всі громадяни – у формі погіршення стану нашої банківської системи, нових банкрутств банків, втрат депозитів громадянами, що ні в чому не винні. Це – популізм, який не має нічого спільного зі справедливістю», – наголошує міністр фінансів.

Про намір відкликати свій голос за суперечливий законопроект на своїх сторінках у Facebook заявили щонайменше три депутати Верховної Ради – Альона Шкрум, Ігор Луценко, Олександр Черненко, а Володимир Парасюк попросив вибачення за свій вибір у тих, хто виступав проти реструктуризації валютних кредитів.

Народні депутати ухвалили в третьому читанні і в цілому законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів незначною більшістю у 229 голосів. Документ передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону. Там зауважують, що ухвалення законопроекту «матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи», адже банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 мільярдів гривень.

Щоб законопроект набув чинності, його ще має підписати президент України Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG