Доступність посилання

ТОП новини

На горі Карачун встановили пам’ятник загиблим українським військовим


Річниця звільнення Слов'янська від бойовиків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Річниця звільнення Слов'янська від бойовиків

На місці загибелі українських військових на горі Карачун у Донецькій області встановили пам’ятник, повідомляють у прес-центрі штабу АТО.

«5 липня на горі Карачун відбувся мітинг до першої річниці звільнення від проросійських бандформувань Слов’янська та Слов’янського району Донецької області. У мітингу, який проходив біля пам’ятного знака на місці загибелі українських воїнів-визволителів, взяли участь представники обласної військово-цивільної адміністрації, виконавчої влади міста та району, військовослужбовці ‑ учасники АТО, духовенство, учнівська молодь, представники ЗМІ», – повідомили у прес-центрі АТО у неділю ввечері.

Гора Карачун знаходиться побіля Слов’янська Донецької області. Через її стратегічну важливість під час бойових дій на Донбасі у 2014 році відбулося тривале протистояння між українськими військовими та бойовиками угруповання «ДНР».

29 травня бойовики тут підбили гелікоптер Мі-8МТ Національної гвардії України, який після розвантаження продуктів харчування та проведення ротації особового складу, повертався з району гори Карачун. Толі загинули 12 українських військових. 24 червня невдовзі після зльоту біля гори Карачун з ПЗРК бойовики збили український військовий гелікоптер Мі-8, у результаті чого загинуло 9 людей.

Місто Слов’янськ на Донеччині було у квітні 2014 року одним із перших населених пунктів, захоплених проросійськими бойовиками на чолі з громадянином Росії Ігорем Гіркіним («Стрєлковим»). 4 липня внаслідок тривалої облоги та наступальної операції українських військових бойовики вимушено залишили Слов’янськ. Значна їхня частина змогла проникнути до Донецька, до серпня 2014 року Гіркін вважався «міністром оборони» в складі угруповання «ДНР».

Бойові дії на Донбасі тривають з квітня 2014 року. За цей час, за оцінками ООН, там загинуло понад 6,5 тисяч людей.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG