Доступність посилання

ТОП новини

Переговори у Мінську: представник ОБСЄ Сайдік заявляє про конструктив


©Shutterstock
©Shutterstock

Представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання ситуації на Донбасі Мартін Сайдік розраховує на «конкретні кроки» під час наступної зустрічі контактної групи, сьогоднішня зустріч, за його словами, була конструктивною.

«Тут були дійсно глибокі перемови, і маємо надію ухвалити рішення наступного разу. Тому думаю, що наступного разу за два тижні ми можемо мати надію на певні конкретні кроки», – зазначив він.

«У нас сьогодні була дуже конструктивна робоча обстановка не тільки у пленарному засіданні, але і в робочих підгрупах, можна було бачити, що справи дійсно рухаються вперед, що було обговорення різних тем», – додав Сайдік.

За словами представника ОБСЄ, у економічній групі обговорювалося питання водопостачання та мобільних банківських послуг для виплати пенсій, у групі з питань безпеки обговорювалося питання демілітаризації Широкина біля Маріуполя, відведення від лінії зіткнення зброї калібром менше за 100 міліметрів.

Група з гуманітарних питань обговорювала питання доступу до полонених, і тут були теж певні зрушення, зазначив Сайдік.

Новий представник ОБСЄ у Тристоронній групі Мартін Сайдік минулого місяця обіцяв «великий і напружений графік у липні та серпні», щоб отримати конкретні результати.

Сьогодні спочатку протягом 3 годин засідали чотири підгрупи: економічна, політична, гуманітарна і з питань безпеки. Засідання були закриті для преси, лише відомо, що їхні координатори пізніше звітували перед тристоронньою контактною групою у складі представників України, Росії та ОБСЄ. Близько 17:00 до них приєдналися представники угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Раніше учасники переговорів заявляли, що мають надію досягти домовленості у питанні відведення від лінії зіткнення озброєнь калібру менше за 100 міліметрів. Сепаратисти також хочуть відновлення на окупованій території роботи українських банків, зокрема, у економічній підгрупі обговорюється відкриття хоча б по одному відділенню банків у Донецьку і Луганську – про це казав представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

Попередня зустріч відбулася минулого місяця. Після її закінчення тодішня представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі Гайді Тальявіні заявила, що ця зустріч самої групи, а перед тим її робочих підгруп була не дуже простою і конкретних результатів не мала.

XS
SM
MD
LG