Доступність посилання

ТОП новини

Аваков створив в МВС управління для повернення злочинних активів


Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що створив у міністерстві управління для забезпечення повернення активів, здобутих злочинним шляхом.

Як написав він у фейсбуці, це управління має, зокрема, співпрацювати з правоохоронцями інших країн, щоб виявляти й заморожувати активи осіб, щодо яких МВС веде слідство, і забезпечувати вилучення кримінальних активів на користь держави за рішеннями українських і закордонних судів.

За словами міністра, першими завданнями нового управління мають стати справи, пов’язані з Миколою Злочевським (колишнього міністра екології в Україні звинувачують у виведенні за кордон державних коштів), Сергієм Курченком (компанії якого звинувачують у шахрайстві і відмиванні грошей на великі суми), Дмитром Фірташем і його групою компаній чи Владиславом Каськівим і «Держінвестпроектом» (який, як пише Арсен Аваков, сприяв виведенню в офшори суми в майже сто мільярдів докризових гривень).

Керівником управління призначена Олена Тищенко – за словами міністра, юрист-міжнародник із 18-річним досвідом, яка спеціалізується на міжнародних фінансових злочинах.

Крім того, написав Аваков, Тищенко «2013 року, беручи участь у міжнародному процесі, де фігурувала російська опозиція, як юрист захисту, стала суб’єктом атаки російських спецслужб» і «провела чотири місяці в тій самій камері слідчого ізолятора, де потім тримали Надію Савченко, з них два тижні на голодівці».

У Росії ж тоді повідомляли, що Олену Тищенко, яка на той час була адвокатом суперечливого мільярдера й опозиційного діяча з Казахстану Мухтара Аблязова, підозрювали у співучасті у відмиванні суми у приблизно 3 мільярди 300 мільйонів доларів, яку, як стверджувала влада Казахстану, той нелегально вивів із країни. Пізніше Тищенко потрапила в Росії під амністію.

Її призначення понад рік тому в Україні на посаду керівника міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства викликало тоді хвилю критики. Як схарактеризував це Аваков, Тищенко «одночасно потрапила під міжнародну чорну піар-кампанію, за рахунок якої її переслідувачі хотіли виправдати свої дії».

XS
SM
MD
LG