Доступність посилання

ТОП новини

ООН: розгляд резолюції про геноцид у Сребрениці відклали на середу


Меморіальний цвинтар Поточарі біля Сребрениці – тут ховають останки знайдених та ідентифікованих жертв трагедії. Наразі тут перепоховані вже близько шести тисяч убитих
Меморіальний цвинтар Поточарі біля Сребрениці – тут ховають останки знайдених та ідентифікованих жертв трагедії. Наразі тут перепоховані вже близько шести тисяч убитих

У Раді безпеки ООН знову відклали засідання, на якому мали розглянути проект резолюції на вшанування пам’яті жертв так званої різанини у Сребрениці з нагоди 20-х роковин трагедії. Як повідомляють дипломати, тепер це засідання планується на ранок середи, 8 липня, за часом Нью-Йорка.

Зустріч відклали, бо делегації США, Великої Британії і Росії ведуть переговори щодо цієї резолюції.

Як мовиться в тексті проекту, що його запропонувала Велика Британія, «визнання трагічних подій у Сребрениці як геноциду є передумовою для примирення». Проект резолюції також пропонує засудити заперечення цього геноциду.

Росія, яка в перебігу Балканських воєн 1990-х років підтримувала Сербію і сербів в інших післяюгославських країнах, зокрема, боснійських сербів, назвала цю резолюцію такою, що роз’єднує сторони і зосереджується тільки на одній стороні конфлікту.

Лідери боснійських сербів, сили яких знищили близько восьми тисяч чоловіків і хлопців, босняків-мусульман в околицях боснійського міста Сребрениці в липні 1995 року, досі відмовляються визнати ті події за геноцид, і й нині мають у цьому підтримку Росії.

Тим часом саме таку кваліфікацію – як геноцид – вже дали раніше Сребреницькій різанині Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд, що діють під егідою ООН.

У Боснії й Герцеговині 11 липня, в день символічних роковин трагедії, готуються до загальнодержавних жалобних урочистостей.

XS
SM
MD
LG