Доступність посилання

ТОП новини

У Словаччині запропонували карати «добровольців», що воюють у чужих конфліктах


Міністерство юстиції Словаччини підготувало проект змін до Кримінального кодексу, в якому участь громадян країни в бойових діях у складі організованого збройного угруповання на теренах іншої держави буде кваліфікуватись як кримінальний злочин, повідомили словацькі засоби інформації.

За цими повідомленнями, у проекті визначено, що словакам, які вирішать під час війни на теренах іншої держави брати активну участь у діяльності озброєного угруповання, що діє всупереч міжнародному праву, має загрожувати від двох до восьми років позбавлення волі.

Міністерство також пропонує, щоб новий закон передбачав покарання не лише за активну, а й за пасивну участь у збройних конфліктах на боці нерегулярних збройних угруповань, а також за підбурювання до активної участі, вербування іноземних бійців, їхнє навчання чи фінансову підтримку.

При цьому запроваджується поняття іноземного бійця – ним пропонується визнати особу, яка залишає територію своєї країни з метою приєднатися до недержавного збройного угруповання під час збройного конфлікту, що триває на території іншої країни, з головною мотивацією не фінансового зиску, а ідеологічною чи релігійною.

Як зазначено у проекті нового закону, його метою є зробити внесок у вирішення збройних конфліктів у світі. Проект нового закону є реакцією на «активний всесвітній феномен так званих «іноземних бійців».

За повідомленнями преси, пропонована зміна є також реакцією на кризу в Україні, в якій на боці сепаратистів, за повідомленнями, беруть участь кілька громадян Словаччини – вони наголошували, що воюють не за гроші, тобто не є найманцями. Нині чинне законодавство Словаччини не дає однозначної відповіді, чи така участь є кримінальним злочином.

Тепер проект змін до законодавства йде на розгляд інших міністерств і відомств словацького уряду, щоб у разі затвердження бути внесеним до парламенту.

XS
SM
MD
LG