Доступність посилання

ТОП новини

Україні бракує адекватної підтримки Заходу у протистоянні з Росією – Огризко


Володимир Огризко
Володимир Огризко

Із боку західних країн Україна не отримує адекватної підтримки для ефективного протистояння Росії, вважає колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

В ефірі Радіо Свобода він нагадав, що країна, яка відмовилася від ядерної зброї, може у повний голос вимагати захисту та допомоги від Заходу.

Але водночас, на його думку, Україна робить далеко не все, щоб отримати цю підтримку.

«Давайте самі для себе визначимо, чого ми хочемо. Ми повинні чітко сказати: ми ведемо війну з Росією чи ми ведемо з нею торгівлю», – сказав Огризко.

Також дипломат навів кілька першочергових завдань, які, за його словами, має зробити керівництво держави.

«Потрібно поставити на відповідний рівень українську армію. Знайти аргументи для країн-партнерів, аби вони надали нам зброю. Також ми повинні наполягати, щоб Захід перейшов від мінімальних санкцій до максимальних. Але ми так само маємо брати в цьому участь. Ми не можемо казати Заходові: дорогі друзі, ви будете отримувати збитки, а ми будемо торгувати з Росією. До речі, це питання з боку Заходу до України ставиться постійно», – зазначив Володимир Огризко.

Відео: Радіо Свобода онлайн

Президент США Барак Обама за підсумками останнього наразі саміту «Групи семи» заявляв, що Захід і надалі підтримуватиме Україну, а санкції проти Росії буде продовжено. Обама тоді сказав, що санкції діятимуть, доки Росія повною мірою не почне виконувати мінські домовленості.

Європейський союз 20 квітня продовжив чинність своїх секторальних економічних санкцій проти Росії через її дестабілізаційну роль на сході України до 31 січня 2016 року. Це стало наслідком попереднього рішення ЄС, що можливе зняття цих санкцій має бути пов’язане з виконанням мінських домовленостей. Крім того, Євросоюз окремо продовжив інші свої санкції, накладені через окупацію Росією Криму, до 23 червня 2016 року.

XS
SM
MD
LG