Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Газпром» розірвав контакт із підрядником «Турецького потоку»


Планований маршрут «Турецького потоку». Мапа російського «Газпрому», тому український Крим позначений як ніби частина Росії
Планований маршрут «Турецького потоку». Мапа російського «Газпрому», тому український Крим позначений як ніби частина Росії

Стовідсоткова «дочка» російського «Газпрому», компанія South Stream Transport повідомила в середу, що розриває контракт із італійською компанією Saipem на будівництво першої лінії газопроводу «Турецький потік».

Як мовиться в повідомленні South Stream Transport, рішення продиктоване неможливістю досягти згоди з багатьох робочих і комерційних питань реалізації проекту «Турецький потік».

За даними російських агентств, про це оголосили в час, коли трубопрокладне судно італійської компанії вже стоїть біля чорноморських берегів Росії в Анапі, готове почати прокладання газогону.

При цьому лише 8 травня «Газпром» заявляв, що ухвалив рішення починати будівництво морської ділянки «Турецького потоку», а Saipem повідомляла, що поновлює вже зупинений було контракт із South Stream Transport на це будівництво. Раніше цю італійську компанію законтрактували були на будівництво попереднього проекту «Газпрому», «Південного потоку», який зазнав провалу наприкінці 2014 року.

Але й у справі «Турецького потоку» переговори про укладення міжурядової угоди з Туреччиною затяглися: «Газпромові» і турецькій енергетичній компанії BOTAŞ так і не вдалося домовитися про ціну газу для Анкари, і тепер BOTAŞ має намір звернутися з позовом проти «Газпрому» до міжнародного арбітражу.

Чимало коментаторів називало проект «Турецького потоку», який мав оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування. Останні події, кажуть вони, засвідчили крах намагань Росії уникнути транзиту свого газу до Європи через Україну, у зв’язку з чим президент Росії Володимир Путін днями дав голові правління «Газпрому» Олексієві Міллеру доручення провести з Україною переговори про продовження транзиту російського газу через українську територію і після 2019 року, коли закінчується термін нині чинних українсько-російських газових домовленостей.

XS
SM
MD
LG