Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані повідомили про ліквідацію чільних діячів «Ісламської держави»


Шахідулла Шахід, архівний відеокадр
Шахідулла Шахід, архівний відеокадр

Національне управління безпеки Афганістану повідомило про ліквідацію трьох чільних регіональних діячів екстремістського угруповання «Ісламська держава» в результаті повітряного удару на сході країни.

Як мовиться в повідомленні, внаслідок удару у провінції Нанґаргар, завданого у вівторок, 7 липня, були вбиті лідер угруповання, відповідальний за Афганістан, Пакистан і частини інших сусідніх держав, а також начальник бойових операцій «Ісламської держави» в Афганістані разом із його заступником.

Головний зі знищених, маулаві Шахідулла Шахід, був провідником відділку «Ісламської держави» в так званому «регіоні Хорасан», до якого це угруповання нині залічує Афганістан, Пакистан і деякі частини ще кількох сусідніх держав. Раніше він був офіційним речником пакистанського руху «Талібан», але таліби в Пакистані виключили його зі своїх лав у жовтні 2014 року, коли той став першим серед них, хто публічно поклявся у вірності «Ісламській державі».

Також унаслідок удару були вбиті начальник бойових операцій «Ісламської держави» в Афганістані Ґуль Заман Фатех і його заступник Джагадьяр, заявляють афганські посадовці.

Екстремістське угруповання «Ісламська держава», яке захопило значні території в Іраку й Сирії, намагається поширити діяльність і на інші держави ісламського світу з метою встановити там свою державу-«халіфат» на щонайсуворіше трактованих засадах консервативного сунітського ісламу.

XS
SM
MD
LG