Доступність посилання

ТОП новини

Бійців «Торнадо» запідозрили ще й у розбещенні неповнолітніх – ГПУ


Генеральна прокуратура України повідомила, що її Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування щодо декого з бійців роти патрульної служби міліції особливого призначення МВС «Торнадо» за статтею про розбещення неповнолітніх.

У цьому підозрюють командира роти Руслана Онищенка та деяких його підлеглих, написала пресова служба Генпрокуратури у фейсбуці.

У перебігу здійснення досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні слідчі здобули дані про вчинення окремими бійцями роти спільно з іншими цивільними особами кримінальних правопорушень, пов’язаних зі статевою недоторканністю дітей, мовиться в повідомленні.

«Саме у зв’язку зі здійсненням досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні як свідок на допит викликається Саванчук Світлана, якій достеменно можуть бути відомі обставини вчинення цього кримінального правопорушення», – заявили в Генпрокуратурі.

Згадана Світлана Саванчук, волонтер, яка співпрацювала також і з ротою «Торнадо», ще в середу, 8 липня написала у фейсбуці про обшук у неї вдома наприкінці минулого тижня, здійснений, на її думку, з численними порушеннями закону. За її словами, її чоловіка, теж волонтера, працівники ГПУ так само звинуватили в розбещенні неповнолітніх, але потім заявили, що він є у справі свідком, тому адвокат йому «не належиться». Як вважає Саванчук, таким чином «починаються репресії проти волонтерів», які допомагали роті «Торнадо».

Справа «Торнадо» набула розголосу 17 червня, коли головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що в роті виникла злочинна група, яка на Луганщині незаконно утримувала місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство за вказівкою й за безпосередньої участі командира роти Руслана Онищенка.

У роті звинувачення відкидали і повʼязували такі заяви з тим, що її бійці не пускали на окуповану частину Донбасу чи з неї потяги, які, на їхню думку, нібито везли «контрабанду». В Луганській обласній військово-цивільній адміністрації такі дії назвали незаконними.

Після цього міністр внутрішніх справ Арсен Аваков підписав 18 червня наказ про розформування роти, але наголосив пізніше, що гідні її бійці, які несли службу чесно, будуть зараховані до інших підрозділів.

23 червня роту вивели за межі Луганської області для розформування і переатестації частини бійців. А групу підозрюваних на чолі з уже колишнім командиром Онищенком затримали.

XS
SM
MD
LG