Доступність посилання

ТОП новини

Греція подала пропозиції про економічні реформи


Фото 3 липня 2015 року: під банком у місті Тессалоніки плаче пенсіонер Йоргос Хацифотіадіс, який відстояв понад три години, щоб узяти 120 євро пенсії за дружину, та йому не дали
Фото 3 липня 2015 року: під банком у місті Тессалоніки плаче пенсіонер Йоргос Хацифотіадіс, який відстояв понад три години, щоб узяти 120 євро пенсії за дружину, та йому не дали

Уряд Греції подав міжнародним позикодавцям свої пропозиції економічних реформ, які він обіцяє здійснити в обмін на нову програму фінансової допомоги, але їхні подробиці ще не оприлюднені.

Голова єврогрупи – об’єднання міністрів фінансів країн зони обігу євро – Єрун Дейсселблум отримав ці пропозиції, повідомив пізно ввечері його речник.

Серед головних вимог до Греції міжнародних кредиторів – Європейської комісії, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду – були скорочення пенсій і реформа податків у бік підвищення.

Греція, що перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, критично потребує нової, вже третьої програми допомоги, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного виключення з зони євро. Але її уряд ультралівих і ультраправих радикалів досі відкидав вимоги рішучих реформ і таким чином провалив завершення другої програми, оформивши свою відмову на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого відкинула умови.

Нині у країні через брак коштів принаймні до понеділка, 13 липня, закриті банки (тільки частина відділень працює на видачу грошей пенсіонерам, які не мають банківських карток, і не більш як по 120 євро), в банкоматах діє обмеження на зняття готівки з карток, виданих грецькими банками, на суму в 60 євро на день.

Кредитори попереджають, що Греція може збанкрутувати, якщо угоди про нову програму допомоги не буде досягнуто до неділі, 12 липня – на цей день призначений новий надзвичайний саміт лідерів країн єврозони, присвячений грецькій кризі. У Європейському союзі заявляють, що мають намір зробити все можливе, щоб зберегти Грецію у складі зони євро, але в разі необхідності стабільність усієї цієї зони переважить, якщо виключення Греції стане неминуче.

XS
SM
MD
LG