Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Греції схвалив план реформ


Під будівлею парламенту Греції, архівне фото
Під будівлею парламенту Греції, архівне фото

Парламент Греції значною більшістю голосів схвалив у світанкові години рано-вранці в суботу план реформ в обмін на фінансовий порятунок. За нього проголосував 231 депутат, проти були 32.

Провідна партія владної коаліції, лівацька «Сіріза» виступила різко проти плану. Головна підтримка йому надійшла з лав опозиційних нині партій.

Лідер «Сірізи», прем’єр-міністр Алексіс Ципрас палко закликав парламентарів підтримати план реформ – що дуже близький до того, який його ж уряд відкинув минулого тижня, оформивши свою відмову на всенародному референдумі 5 липня, більшість учасників якого теж відкинула умови міжнародних кредиторів.

Перед цим голосуванням, пізно ввечері у п’ятницю, міжнародні позикодавці Греції схвалили цей запропонований Афінами план. Вони вважають, що цей план широких бюджетних реформ може стати реальним підґрунтям для нової програми фінансової допомоги Греції на суму в 74 мільярди євро, заявили в Європейському союзі.

Зокрема, з коштів так званого Європейського механізму стабільності можуть надійти 58 мільярдів євро, а ще 16 мільярдів може надати Міжнародний валютний фонд.

Раніше у п’ятницю єврогрупа – об’єднання міністрів фінансів країн зони обігу євро – теж назвала ґрунтовним поданий Грецією план реформ в обмін на отримання вже третьої програми міжнародної фінансової допомоги.

Кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і МВФ – рекомендують прийняти план Греції. Але це рішення ще мають схвалити міністри фінансів країн зони обігу євро на зустрічі в суботу, 11 червня, а потім, у неділю, 12 червня, на саміті лідерів країн єврозони і потім саміті всього Європейського союзу.

У четвер, 9 липня, уряд Греції подав єврогрупі свій план обіцяних широких реформ і заходів заощаджень. За повідомленнями, він має на меті виконати більшу частку головних вимог міжнародних позикодавців, серед яких головні – скорочення пенсій і реформа податків у бік підвищення – ті, які раніше цей же уряд категорично відкидав.

Дотепер протягом попередніх п’яти років Греції вже надали майже 240 мільярдів євро і ще більш як на 100 мільярдів було списано грецьких боргів у рамках двох програм порятунку країни.

Греція, що перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, критично потребує нової програми фінансової допомоги, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного виключення з зони євро. Але її уряд ультралівих і ультраправих радикалів досі відкидав вимоги рішучих реформ і таким чином провалив завершення другої програми, залишивши країну без коштів у час повернення старих боргів.

XS
SM
MD
LG