Доступність посилання

ТОП новини

Президент пообіцяв «захистити Україну» від закону про валютні кредити


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що у Верховній Раді знайдеться достатньо «здорових сил», щоб виправити помилку і переглянути своє рішення про ухвалення закону про реструктуризацію валютних кредитів.

«Якщо політичного духу у Верховної Ради не вистачить – я захищу Україну», – заявив він в інтерв’ю телеканалові «1+1».

Президент повідомив, що до нього з Верховної Ради прийнятий закон іще не надійшов на підпис. За його словами, які наводить прес-служба голови держави, цей закон іще має розглянути регламентний комітет Верховної Ради, бо багато депутатів написали заяви про голосування їхніми картками за їхньої відсутності в залі.

Порошенко вважає, що парламентарі ухвалили це «абсолютно безвідповідальне» рішення виключно з популістських міркувань. Він додав, що лише для того, щоб виконати хоча б перші норми цього закону, країна має десь купити від 7 до 10 мільярдів доларів, а це більше ніж нинішній золотовалютний резерв України.

За словами президента, виконати цей закон – значить повністю залишити країну без банківської системи, бо в банків немає таких ресурсів, і фактично вкинути країну в хаос.

Раніше Петро Порошенко вже називав ухвалення цього закону корупцією, бо, за його словами, частина депутатів, що голосували за нього, за словами голови держави, є власниками великої кількості валютних кредитів. «Це просто корупція, коли ти під себе пишеш закон, щоб просто не повертати гроші, ще й фінансуєш кредитні мітинги», – заявляв він.

Закон про реструктуризацію валютних кредитів Верховна Рада ухвалила ввечері 2 липня. За нього проголосували 229 народних депутатів за мінімально необхідних 226. Закон передбачає, що мають бути реструктуровані всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості, заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору, а курсова різниця списується банками. Вже наступного дня закон почали критикувати й ті депутати, які голосували за нього, кілька їх заявили, що «відкликають свої підписи», хоча такої процедури не існує, а група народних депутатів запропонувала скасувати результати голосування за цей закон.

XS
SM
MD
LG