Доступність посилання

ТОП новини

Через корупцію до «нагородних списків» вносять не тих – Тука


Орден «Народний Герой України»
Орден «Народний Герой України»

При видачі державних нагород трапляються випадки корупції, заявив в ефірі Радіо Свобода координатор волонтерського руху «Народний тил» і голова нагородної комісії ордену «Народний Герой України» Георгій Тука.

«Чесно кажучи, я не знаю, чим мотивуються чиновники від Міністерства оборони, коли вони скорочують подані списки на нагородження. Але я цілком розумію, чим вони мотивуються, коли включають до списків на нагородження людей, які, буває, взагалі не брали участі у бойових діях. Інакше, як корупцію, це розцінити неможливо», – розповів Георгій Тука у програмі «Ми разом».

За словами координатора «Народного тилу», найпоширеніші причини несправедливого нагородження – родинні зв’язки і так звана «гра в одну команду», коли учасники схеми підтримують один одного.

Водночас, як заявив Георгій Тука, зловмисники намагаються наживатися і використовуючи недержавну нагороду «Народний Герой України», головою комісії якої він є.

За його словами, нещодавно виявили командира, який обіцяв своїм бійцям, що за тисячу гривень вони гарантовано отримають народний орден. Георгій Тука назвав цей випадок шахрайством і пояснив, що таке «неможливо апріорі».

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Герой України 22 учасникам бойових дій і 104 учасникам Майдану. Усього, за його президентства, вручили більш як 6,5 тисячі державних нагород. Із них близько 80% бійцям АТО, силовикам і волонтерам. 52 нагороди отримали держслужбовці.

Орден «Народний Герой України» створили як альтернативу державним нагородам. Її запровадили за ініціативою колекціонера антикваріату та волонтера Андрія Боєчка і ювеліра Дмитра Щербакова. Нагороду вручають бійцям, волонтерам і медикам.

XS
SM
MD
LG