Доступність посилання

ТОП новини

Добровольці-ветерани АТО обіцяють протести, якщо влада не врегулює їхній статус


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Представники добровольчих батальйонів – учасники АТО озвучили ультиматум до чинної влади щодо обіцянок, наданих добровольцям. Ветерани-добровольці заявляють, що влада позбавила добровольців можливості отримати статус учасників АТО і відповідних соціальних пільг; позбавлені державних пільг і члени родин добровольців, загиблих в АТО.

Як заявив голова Спілки ветеранів АТО Кирило Сергеєв, у червні вступив у дію закон щодо надання статусу учасника бойових дій захисникам України у складі добровольчих батальйонів, що увійшли до складу ЗСУ і МВС. На виконання закону уряд затвердив перелік документів, необхідних для отримання статусу учасника АТО, але не врахував юридичні відмінності між військовослужбовцями і добровольцями. Як наголосив Сергеєв, доброволець має оформити ті самі документи, що і боєць Збройних сил України, але усіх цих документів доброволець здебільшого не має, бо не є військовослужбовцем ЗСУ.

«Зараз у нас немає іншого варіанту, окрім як відверто ставити владі ультиматум. Нині у нас 14 липня, ми владі даємо рівно місяць. Якщо за місяць, до 14 серпня, ситуація з оформленням статусу учасника АТО для добровольців не буде доведена до пуття, ми йдемо під Кабінет міністрів. Ми збираємо бійців з усієї України і беремо не лише добровольців, а і бійців усіх військових формувань, щоб вимагати вирішення проблем соціального забезпечення ветеранів», – заявив Сергеєв.

Верховна Рада України 7 квітня ухвалила закон щодо надання статусу учасника бойових дій неоформленим добровольцям, які захищали Україну в АТО. 22 червня закон набув чинності, пізніше уряд опублікував постанову про внесення змін до порядку надання статусу учасника бойових дій.

Крім того, на розгляді в українському парламенті перебуває ще кілька законопроектів щодо порядку оформлення статусу учасників бойових дій (учасників АТО) для представників різних військових формувань.

XS
SM
MD
LG