Доступність посилання

ТОП новини

США підготували проект резолюції Ради безпеки ООН щодо ядерної програми Ірану


У залі готелю у Відні, де відбувалися переговори, після оголошення про досягнення угоди, 14 липня 2015 року
У залі готелю у Відні, де відбувалися переговори, після оголошення про досягнення угоди, 14 липня 2015 року

Сполучені Штати Америки підготували проект резолюції Ради безпеки ООН щодо ядерної програми Ірану, який можуть офіційно подати, можливо, вже наступного тижня, повідомили в адміністрації президента США.

У тексті йдеться, зокрема, про графік виконання Іраном досягненої з ним ядерної домовленості, повідомив анонімний посадовець США Агентству «Франс-прес».

Текст проекту ще не оприлюднювали. Як очікують, резолюція в разі ухвалення має передбачати можливість повернення економічних контрзаходів проти Ірану, якщо Тегеран порушить домовленість. Але в ній, за повідомленнями, навряд чи буде згадка про можливе воєнне втручання, якщо Іран почне знову наближатися до створення ядерної зброї.

Проте інший, так само неназваний посадовець адміністрації США заявив, що можливість воєнного втручання має існувати як крайній захід.

Раніше у вівторок, 14 липня, у столиці Австрії Відні, де тривали переговори про остаточну ядерну домовленість із Іраном, оголосили, що досягли такої домовленості. Вона передбачає поступове скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми. За повідомленнями, в домовленості передбачена, зокрема, можливість поновити вже скасовані санкції протягом 65 днів, якщо Іран порушить її.

Тепер скасування санкцій ООН має розглянути Рада безпеки, яка й запроваджувала чотири пакети таких санкцій. Окремі санкції проти Ірану також накладали ЄС і США.

XS
SM
MD
LG