Доступність посилання

ТОП новини

Магера: закон про місцеві вибори списаний із російського регіонального


Андрій Магера
Андрій Магера

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив у вівторок, що закон про місцеві вибори, ухвалений Верховною Радою, заснований на російському досвіді.

«Депутати коаліції за проєвропейський вибір України тішаться як малі діти, що сьогодні протягнули у Верховній Раді закон про місцеві вибори, який фактично застосовувався на виборах до … законодавчих зборів Санкт-Петербурга 2011 року», – написав він у фейсбуці.

«Для наших депутатів нема прогресивного досвіду Польщі, Латвії чи Фінляндії. Їм миліший досвід Росії. Невже наш народ після Революції гідності заслужив отримати від Верховної Ради «подарунок» у вигляді секондхендового імпортованого з Росії закону про вибори?! Стидоба, та й годі…» – додав Магера.

Порівняльну таблицю двох законів – українського та санкт-петербурзького – опублікував у вівторок аналітик громадянської мережі «Опора» та Донецької обласної організації Комітету виборців України Олександр Клюжев.

«Український закон у частині виборчої системи є клоном регіонального Закону Санкт-Петербурга, з окремими відмінностями та доопрацюваннями… Напевно, це внесок депутатів в «інтеграцію і примирення» двох народів і «спільний шлях до Європи», – написав він у фейсбуці.

Із його публікації двох моментів порівняння законів видно, що український текст запозичив із російського форму бюлетеня для голосування і порядок заповнення виборчого списку за результатами голосування з відкритими списками.

Раніше у вівторок, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон про місцеві вибори, автором якого є Вадим Денисенко з «Блоку Петра Порошенка». Згідно з текстом законопроекту, обласні, міські та районні ради обиратимуться за пропорційною системою із відкритими списками. Саме такий спосіб місцевих виборів визначила коаліційна угода про створення нинішньої парламентської коаліції.

XS
SM
MD
LG