Доступність посилання

ТОП новини

США готують резолюцію ООН щодо Ірану після ядерної угоди


Посол США в ООН Саманта Пауер
Посол США в ООН Саманта Пауер

Сполучені Штати готують проект резолюції ООН, у якій будуть розкриті деталі ядерної угоди з Іраном. Очікується, що цей проект буде представлений на розгляд Ради безпеки ООН 15 липня.

Посол США в ООН Саманта Пауер викладе для 15 членів Ради безпекиосновні моменти угоди. Резолюція замінить чинну систему міжнародних санкцій з обмеженнями, узгодженими на переговорах у Відні, повідомила Пауер.

Проект резолюції вже має підтримку членів Ради безпеки , які мають право вето в ООН, а також брали участь у переговорах з Іраном. Ідеться про Велику Британію, Францію, Китай, США та Росію.

Президент США Барак Обама 14 липня запевнив Ізраїль, що відданий безпеці цієї країни і після укладення ядерної домовленості з Іраном.

У телефонній розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу він заявив, що ця домовленість не зменшить занепокоєнь Вашингтона щодо «підтримки Іраном тероризму і його погроз на адресу Ізраїлю», повідомили в Білому домі.

Раніше у вівторок, 14 липня, Нетаньягу назвав домовленість із Іраном «поганою помилкою історичних масштабів» і заявив, що, на його думку, завдяки цій угоді «Іран отримає гарантовану дорогу до ядерної зброї».

Ізраїль давно виступав проти укладення домовленості, якої врешті досягли вранці у вівторок у Відні, де протягом 18 днів тривали переговори про остаточну ядерну домовленість із Іраном. Ця домовленість передбачає поступове скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми.

Західні країни звинувачували Іран у намаганнях створити ядерну зброю, Тегеран заперечував таку мету своєї ядерної програми. Протистояння з цього приводу тривало понад 12 років.

XS
SM
MD
LG