Доступність посилання

ТОП новини

Путін покритикував колегу з Фінляндії за недопуск підсанкційних політиків


Саулі Нійністе (л) і Володимир Путін (п), архівне фото
Саулі Нійністе (л) і Володимир Путін (п), архівне фото

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з колегою з Фінляндії Саулі Нійністе покритикував Хельсінкі за недопуск до країни російських політиків, на яких накладені санкції Європейського союзу, повідомили у Кремлі.

Путін «відзначив правову некоректність ухваленого під тиском деяких членів Євросоюзу рішення», мовиться в повідомленні.

Крім того, однією з тем розмови було й питання щодо України, інформує пресова служба президента Росії.

На сайті президента Фінляндії в повідомленні про цю ж розмову сказано тільки, що обговорювали «двосторонні й міжнародні питання», не уточнюючи, що саме двостороннього було предметом обговорення.

Раніше Нійністе вже стверджував, що причиною відмови стало «вето» Євросоюзу на в’їзд підсанкційного політика, а сама Фінляндія, заявляв він, була за те, щоб дозволити цей в’їзд.

На початку місяця у Фінляндії оголосили про заборону на в’їзд голові Державної думи Росії Сергієві Наришкіну і ще п’ятьом російським діячам для участі в сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ. Причиною були названі персональні санкції, накладені в Європейському союзі на цих осіб через їхню причетність до дестабілізаційних дій Росії проти України. Ці санкції, однак, передбачають можливість винятку, якщо підсанкційна особа має прибути на міжнародний захід як член делегації; Наришкін після накладення санкцій уже кілька разів їздив до країн ЄС на заходи ПА ОБСЄ.

Фінляндія, яку свого часу намагався завоювати СРСР, відома тим, що веде зовнішню політику так, щоб не дратувати Росію, як перед тим вона робила у ставленні до СРСР. Цей курс навіть отримав назву «фінляндизації» – підкорення своїх власних зовнішньополітичних інтересів інтересам сильнішого сусіда, щоб не провокувати його на силове втручання.

XS
SM
MD
LG