Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив позови активістів до уряду щодо відбору кандидатів до Нацагентства проти корупції


Суд відхилив позови «Transparency International Україна» до уряду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Окружний адміністративний суд Києва не задовольнив у середу жодної з позовних вимог громадської організації «Transparency International Україна» до уряду України, що стосувалися складу конкурсної комісії для відбору кандидатів до складу Національного агентства з питань запобігання корупції.

На думку юриста «Transparency International Україна» Софії Ковач, головуючий суддя Володимир Келеберда не дослідив матеріали справи належним чином.

Тим часом Роман Греба, уповноважена особа секретаріату Кабінету міністрів, заявив: «На мою думку, це є спроба затягнути розгляд справи, і представники позивача не орієнтуються у визначеннях правових дефініцій. У мене є ґрунтовні юридичні зауваження до самого обґрунтування позовних вимог, я вважаю, що вони безпідставні».

Один із позовів організації до уряду містив вимогу скасувати розпорядження Кабінету міністрів про затвердження складу конкурсної комісії для відбору кандидатів до складу Національного агентства з питань запобігання корупції. Організація оскаржила це розпорядження, бо в ньому було затверджено 7 осіб, тоді як закон «Про запобігання корупції» вимагає, щоб до складу комісії входило 8 осіб.

Друга позовна вимога стосувалася повторного проведення ініціативних зборів для відбору представників від громадських організацій до складу конкурсної комісії. За словами юристів «Transparency International Україна», ініціативні збори, що відбулися 17 травня, пройшли з порушеннями вимог закону «Про запобігання корупції», а саме статті 5, яка передбачає, що до участі в ініціативних зборах допускаються громадські організації, які мають досвід роботи у сфері запобігання корупції не менше від 1 року. Незважаючи на це, уповноважена особа Кабміну Роман Греба не провів перевірку громадських організацій на предмет кваліфікаційних вимог, які передбачені законом, заявили у «Transparency International Україна».

У березні уряд створив Національне агентство з питань запобігання корупції, очікується, що воно запрацює до кінця цього року.

Створення агентства передбачається законом «Про запобігання корупції», ухваленим 14 жовтня 2014 року. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посаду Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу. Комісія для обрання членів Нацагентства має обиратися за принципом: 4 представники від громадськості і по одному представникові від парламенту, уряду, президента, а також керівник Нацагентства з питань державної служби.

11 червня Кабмін оголосив про початок роботи конкурсної комісії для відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Проте напередодні активісти заявили, що склад конкурсної комісії Кабмін затвердив, порушуючи норми закону.

XS
SM
MD
LG