Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти: Київ не забезпечив законодавче затвердження «особливого статусу Донбасу»


Денис Пушилін
Денис Пушилін

Законопроект змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей. Про це заявив представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

За його словами, Київ, всупереч мінським угодам, не погодив конституційну реформу з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

«Порошенко не пропонує нічого конкретного. Перехідні положення мають тимчасовий характер і вже через рік-півтора втратять чинність. Тим часом, комплекс заходів вимагає ухвалення постійного законодавства про особливий статус», – заявив Пушилін.

Очікується, що сьогодні депутати розглядатимуть внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Відповідно до процедури, спочатку депутати мають направити законопроект про внесення змін до Конституції на висновок до Конституційного суду.

Раніше президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради відповідний проект закону. Документ, зокрема, передбачає внести зміни до перехідних положень і закріпити, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом. Крім того, вносяться зміни, які збільшують повноваження органів місцевої влади.

Наприкінці червня Порошенко повідомляв, що, відповідно до мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

Зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути ухвалені до кінця року – це передбачають, зокрема, мінські угоди.

Під час підготовки змін до Конституції в частині децентралізації сепаратисти неодноразово заявляли про їхню невідповідність мінським угодам,також про це заявляла Росія, проте інші учасники мінських переговорів про це не заявляли.

XS
SM
MD
LG