Доступність посилання

ТОП новини

Визначення «особливий статус» у змінах до Конституції немає – Кононенко


Верховна Рада, архівне фото
Верховна Рада, архівне фото

Про жоден статус окремих регіонів України у змінах до Конституції в частині децентралізації не йдеться. Про це заявив заступник голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Ігор Кононенко.

«Деякі депутати говорять, що у змінах є особливий статус Донбасу, я вам дослівно цитую, що написано в перехідних положеннях Конституції: особливості місцевого самоврядування в окремих районах регулюються законом. Крапка. Більше того, ми вже прийняли закон про особливості місцевого самоврядування в Донецькій та Луганській областях. Він працює. Тому в Конституції є лише посильна норма, що є такий законі він працює. Слова статус там ніде нема, тим більше назв Луганської та Донецької області», – запевнив він.

Водночас відмовились голосувати за ці зміни фракції «Самопоміч» та «Радикальна партія».

Раніше президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради відповідний проект закону. Документ, зокрема, передбачає внести зміни до перехідних положень і закріпити, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом. Крім того, вносяться зміни, які збільшують повноваження органів місцевої влади.

Наприкінці червня Порошенко повідомляв, що, відповідно до мінських домовленостей, особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей буде остаточно врегульований шляхом внесення змін до Конституції України. Він пояснив, що Конституційна комісія пропонує в перехідних положеннях визначити, що режим місцевого самоврядування на території цих районів визначається окремим законом. При цьому президент нагадав, що Верховна Рада вже ухвалила цей закон про особливий порядок місцевого самоврядування в деяких районах Донецької й Луганської областей. Таким чином, додав він, Україна виконала свої зобов’язання з цього огляду за мінськими домовленостями.

Зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути ухвалені до кінця року – це передбачають, зокрема, мінські угоди.

Сьогодні сепаратисти вкотре заявили, що законопроект змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей.
За словами представника угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, Київ, всупереч мінським угодам, не погодив конституційну реформу з главами угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

Під час підготовки змін до Конституції в частині децентралізації сепаратисти неодноразово заявляли про їхню невідповідність мінським угодам, також про це заявляла Росія, проте інші учасники мінських переговорів про це не заявляли.

XS
SM
MD
LG