Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: закон про місцеві вибори позбавляє переселенців права голосу


Ухвалений Верховною Радою України закон про місцеві вибори позбавляє переселенців права на голосування в місці фактичного проживання, заявили у Києві 16 липня представники правозахисних організацій, що займаються наданням допомоги вимушеним переселенцям з Криму і Донбасу, повідомляє проект Радіо Свобода «Крим. Реалії».

У тексті закону йдеться про те, що «належність громадянина до відповідної територіальної громади і проживання його на відповідній території визначається згідно з його зареєстрованим місцем проживання», а «документом, що посвідчує особу, підтверджує громадянство та місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України».

Як заявляють правозахисники, таким чином переселенці, які проживають, наприклад, у Києві і мають на руках довідку, що підтверджує статус внутрішньо переміщеної особи, проте не мають штампу в паспорті про відповідну реєстрацію, не можуть взяти участь у голосуванні на виборах до місцевих рад.

«У цьому законі злилося багато норм, які суперечать Конституції України. У статті 70 Конституції України описані норми і умови, за якими громадянин України позбавляється права голосу або не може голосувати – це людина, яка не досягла 18 років, не громадянин України або недієздатна особа. Цим законом визначається ще одна особливість – якщо ти є внутрішньо переміщеною особою», – заявила співзасновник і координатор громадської ініціативи «КримSOS» Таміла Ташева.

Правозахисники також відзначають: якщо переселенець бажає взяти участь у виборах і знаходить можливість отримати реєстрацію за місцем фактичного проживання, то він автоматично втрачає статус переселенця, а разом з цим належну йому допомогу.

14 липня Верховна Рада України ухвалила закон про місцеві вибори, автором якого є Вадим Денисенко з «Блоку Петра Порошенка». Згідно з текстом законопроекту, обласні, міські й районні ради обиратимуться за пропорційною системою із відкритими списками. Саме такий спосіб місцевих виборів визначила коаліційна угода про створення нинішньої парламентської коаліції.

Заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера заявив, що закон про місцеві вибори, ухвалений Верховною Радою, заснований на російському досвіді.

XS
SM
MD
LG