Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд підтвердила Порошенкові підтримку США


Петро Порошенко і Вікторія Нуланд під час зустрічі в Києві 15 липня 2015 року
Петро Порошенко і Вікторія Нуланд під час зустрічі в Києві 15 липня 2015 року

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд підтвердила в Києві, що США підтримують підходи України до подальшого врегулювання ситуації на Донбасі та продовжать активно працювати з метою неухильного та повного виконання мінських домовленостей.

США також надаватимуть необхідну допомогу, сказала вона, коли її прийняв президент Петро Порошенко, інформує прес-служба голови держави.

«Співрозмовники обговорили хід конституційної реформи в Україні в частині децентралізації. Помічник державного секретаря привітала президента України з успішним голосуванням Верховної Ради за направлення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади до Конституційного суду», – мовиться в повідомленні.

Порошенко, зі свого боку, висловив вдячність за підтримку та допомогу з боку Сполучених Штатів Америки в захисті та відновленні територіальної цілісності України.

«Він висловив сподівання, що США й надалі сприятимуть деескалації ситуації на Донбасі, а також вирішенню таких нагальних питань, як повне припинення вогню з боку бойовиків, відведення важкого озброєння, забезпечення належного міжнародного моніторингу, звільнення всіх заручників, у тому числі українських громадян, які незаконно утримуються в Росії, вільний доступ міжнародної гуманітарної допомоги до постраждалих регіонів», – повідомила прес-служба.

Раніше в четвер, 16 липня Верховна Рада ухвалила направити до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Законопроект, серед іншого, передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Також передбачено, що в перехідних положеннях оновленої Конституції буде записано, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом». Ідеться про вже ухвалений закон про це. В попередній версії законопроекту ця фраза була в перехідних положеннях самого закону, але не Конституції. Завдяки цій зміні досягається повне виконання мінських домовленостей щодо того, що ці особливості мають бути згадані в Конституції. Президент, представляючи законопроект у парламенті, ще раз наголосив, що в ньому немає ніяких натяків на федералізацію й він не передбачає і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу чи його частин.

Напередодні голосування критики стверджували, ніби така зміна рівнозначна визнанню «особливого статусу» чи й «автономії» Донбасу. Вони також стверджували, що ця зміна з’явилася по тому, як Порошенко зустрівся з Нуланд у середу, 15 липня, нібито на її наполягання.

XS
SM
MD
LG