Доступність посилання

ТОП новини

Нуланд: Київ схваленням змін до Конституції виконав зобов’язання з Мінська


Прес-брифінг Вікторії Нуланд в Кризовому медіацентрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд заявила, що схвалення Верховною Радою змін до Конституції щодо децентралізації означає, що Київ виконав свої зобов’язання щодо цього за мінськими домовленостями.

Саме така тепер відповідь на запитання з Луганська, Донецька чи Москви про те, чи виконує Україна мінські домовленості, сказала вона на прес-конференції в Києві.

Зокрема, сказала Нуланд, цим домовленостям відповідає закріплення в документі особливостей місцевого самоврядування в частині Донбасу, бо домовленості містять такий пункт.

Вона наголосила, що тепер свою відповідь, свої кроки назустріч у виконанні мінських домовленостей має зробити інша сторона – ті, хто відповідальні в Донецьку й Луганську, і ті, хто підтримує їх у Москві.

Крім того, Нуланд звернула увагу, що в законопроекті про зміни до Конституції йдеться саме про децентралізацію, але не про федералізацію, і ці зміни якраз захищають Україну від федералізації.

Натомість сепаратисти зі збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» заявили в четвер, 16 липня, що плановані зміни до Конституції, на їхню думку, не відповідають мінським домовленостям. Зокрема, представник угруповання «ДНР» Денис Пушилін поскаржився, що Київ не узгодив конституційної реформи з ватажками цих сепаратистських угруповань, визнаних в Україні терористичними. А ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив, що хоче внесення до Конституції «політичних привілеїв Донбасу» і «розбудови відносин із Києвом на ґрунті рівноправних договорів і угод».

Раніше в четвер Верховна Рада ухвалила направити до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. Законопроект, серед іншого, передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Також передбачено, що в перехідних положеннях оновленої Конституції буде записано, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом». Ідеться про вже ухвалений закон про це. В попередній версії законопроекту ця фраза була в перехідних положеннях самого закону, але не Конституції. Завдяки цій зміні досягається повне виконання мінських домовленостей щодо того, що ці особливості мають бути згадані в Конституції. Президент, представляючи законопроект у парламенті, ще раз наголосив, що в ньому немає ніяких натяків на федералізацію й він не передбачає і не може передбачати ніякого особливого статусу Донбасу чи його частин.

Напередодні голосування критики стверджували, ніби така зміна рівнозначна визнанню «особливого статусу» чи й «автономії» Донбасу. Вони також стверджували, що ця зміна з’явилася по тому, як Порошенко зустрівся з Нуланд у середу, 15 липня, нібито на її наполягання.

XS
SM
MD
LG