Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Канади закликав Росію «не блокувати істини» у справі з MH17


Стівен Гарпер, архівне фото
Стівен Гарпер, архівне фото

Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер закликав Росію змінити свій курс у ставленні до розслідування справ про збиття малайзійського авіалайнера над Донбасом рік тому і перейти до сприяння процесові відновлення справедливості.

У заяві з нагоди перших роковин трагедії він звернув увагу: «Від найперших намагань підтримуваних Росією бойовиків перешкодити доступові до місця катастрофи до найостанніших натяків Росії, що вона виступає проти будь-яких перспектив створення міжнародного трибуналу, дії Росії полягали у блокуванні істини».

Винні у злочинах, що призвели до цієї жахливої події, мають бути притягнені до відповідальності, наголосив Гарпер.

Крім того, додав він, уряд Канади далі твердо підтримує народ України в його зусиллях із метою створити стабільний уряд і динамічну економіку й захистити суверенітет і територіальну цілісність держави від невпинної агресії Росії.

У п’ятницю, 17 липня, збіг рік від збиття над окупованою частиною Донбасу авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Серед них був і один громадянин Канади.

Низка країн пропонує створити міжнародний суд під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака, але категорично проти цього виступає Росія. Водночас Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», наданого Росією, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

XS
SM
MD
LG