Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції закликав створити уряд єврозони


Франція виступила за зміцнення єврозони і перетворення її в сильну організацію. В інтерв'ю, опублікованому в неділю в Journal du Dimanche, президент Франції Франсуа Олланд сказав, що за минулі тижні, коли довелося шукати вихід з грецької кризи, взяв гору «європейський дух». Але це не означає, що можна сидіти склавши руки, підкреслив Олланд.

Президент Франції вважає необхідним розвиток ідей Жака Делора, колишнього французького міністра економіки і фінансів і одного з батьків-засновників єдиної європейської валюти євро. Делор, якому невдовзі виповниться 90 років, пропонував створити «уряд єврозони». Франсуа Олланд тепер запропонував розвинути цю ідею і сформувати спеціальний бюджет, а також парламентський орган, щоб здійснювати «демократичний контроль» за ухваленням рішень.

Як зазначає канал France-24, за Маастрихтською угодою 1992 року, держави, що користуються єдиною валютою, повинні дотримуватися загальних правил отримання грошей у борг і боротьби з бюджетним дефіцитом. Але грецька криза показала, що одна з 19 країн єврозони допустила послідовне погіршення дефіциту і нагромадження боргів. Рішення проблеми лягло на плечі європейських установ та Міжнародного валютного фонду.

У 2011 році Жак Делор заявив, що криза в зоні євро вимагає від держав-членів або погодитися на більш тісне економічне співробітництво, або передати частину національних повноважень центральним органам Європейського союзу.

XS
SM
MD
LG