Доступність посилання

ТОП новини

США і Куба відкриттям посольств офіційно відновлюють дипломатичні відносини


Рукостискання лідерів США і Куби Барака Обами та Рауля Кастро під час саміту обох Америк у Панамі, квітень 2015 року
Рукостискання лідерів США і Куби Барака Обами та Рауля Кастро під час саміту обох Америк у Панамі, квітень 2015 року

Відкриттям посольств в Гавані та Вашингтоні Сполучені Штати Америки і Куба офіційно відновлюють у понеділок, 20 липня, свої дипломатичні відносини, перервані на понад півстоліття.

Очікується, що кубинську сторону у Вашингтоні представлятиме міністр закордонних справ країни Бруно Родрігес, тоді як американську дипломатію на відкритті посольства в Гавані очолить помічник держсекретаря США Роберта Джейкобсон. Сам Джон Керрі проведе у Вашингтоні коротку зустріч з головним кубинським дипломатом.

Вашингтон і Гавана не мали дипломатичних відносин з 1961 року – вони були розірвані через два роки після кубинської комуністичної революції 1959 року, яка привела до влади Фіделя Кастро – старшого брата нинішнього президента країни Рауля Кастро. Цього року США і Куба досягли угоди про відновлення цих розірваних дипвідносин. Але навіть після відкриття посольств потрібне рішення Конгресу, щоб зняти ембарго на торгівлю США з Кубою, яке діє понад 50 років. Республіканці, що мають більшість в обох палатах, казали, що не проголосують за скасування обмежень.

XS
SM
MD
LG