Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українців за Мінські угоди як вихід з конфлікту на сході – опитування


56,8% українців найбільш прийнятним виходом із нинішнього воєнного конфлікту на Донбасі вважають продовження мирних переговорів і мирне врегулювання на основі Мінських угод. Разом із тим, 56,3% респондентів погодилися з твердженням, що «будь-які домовленості з чинним керівництвом Росії є обманом і все одно виконуватися не будуть». Про такі результати опитування повідомили у Київському міжнародному інституті соціології.

«Ми бачимо, що з часом поступки, на які українці готові піти заради миру, стають усе серйознішими», – прокоментував результати генеральний директор КМІСу Володимир Паніотто.

За опитуванням, 47,7% громадян України віком від 18 років заради миру готові надати російській мові статус державної, 40,7% – відмовитися від вступу в НАТО, 33,9% – від вступу в ЄС. Також на остаточне відокремлення Криму готові 33,3% опитаних, а на надання автономії територіям, підконтрольним угрупованням «ДНР» і «ЛНР» – 26,4%.

При цьому 6% громадян вважають, що їхню область краще було б від’єднати від України. Серед жителів частини Донецької і Луганської областей, що контролюються владою України, таку думку підтримують 22,9% опитаних і не підтримують – 51,7%.

Опитування проводилось з 27 червня по 9 липня 2015 року. Методом особистого інтерв’ю опитали 2044 респонденти, що мешкають у 110 населених пунктах, крім Криму. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилось тільки на території, що контролюється українською владою.

Разом з тим, у КМІС звернули увагу, що опитування проводилось до подій у Мукачеві, а також до направлення до Конституційного суду України проекту змін до Конституції в частині децентралізації, які могли вплинути на громадську думку і результати.

XS
SM
MD
LG