Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка дозволяє зняти санкції з Ірану


Голосування у Раді безпеки ООН за резоцію щодо Ірану, 20 липня 2015
Голосування у Раді безпеки ООН за резоцію щодо Ірану, 20 липня 2015

Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, яка дозволяє зняти міжнародні санкції проти Ірану. Це відбулося у понеділок, 20 липня.

Голосування було певною формальністю, оскільки п’ять країн, які мають право вето постійних членів Радбезу – Великобританія, Китай, Франція, Росія та США – плюс Німеччина, досягли угоди з Іраном, яка була підписана у Відні 14 липня.

Резолюція дозволяє поступове зняття економічних санкцій в обмін на гарантії, що Іран не розробляє ядерної зброї. Вона закликає країни-підписанти до повного виконання умов угоди у встановлені терміни.

Резолюція передбачає також, що заборона ООН на постачання до Ірану технологій балістичних ракет ще діятиме упродовж восьми років, ембарго на постачання зброї – протягом п’яти, обмеження щодо ядерних технологій – впродовж десятиліття. Крім того, документ зобов’язує міжнародне агентства з атомної енергії ООН (МАГАТЕ) «проводити необхідні перевірки та контроль ядерних зобов’язань Ірану». Резолюція також вимагає, щоб Іран «повністю співпрацював з МАГАТЕ».

Чинність семи попередніх резолюцій ООН щодо Ірану буде припинена, коли Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердить, що Тегеран вдався до обмежень своєї ядерної програми.

XS
SM
MD
LG