Доступність посилання

ТОП новини

Розкрадання майна Запорізького алюмінієвого комбінату розслідують як диверсію – СБУ


В управлінні СБУ в Запорізькій області заявляють, що виявили факти знищення російськими власниками економічного потенціалу ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат».

За даними СБУ, кримінальне провадження відкрили за статтею 113 Кримінального кодексу України – «диверсія».

Як повідомили у відомстві, вдалося встановити, що з грудня 2014 до червня 2015 року з комбінату вивезли майна на понад 100 мільйонів гривень.

«9 липня у власність держави перейшло 68% акцій. Їх прийняв Фонд держмайна України. Однак, на цей час ми зіткнулися з тим, що величезна кількість ліквідного матеріалу – це алюмінієві шини – були продані за заниженою вартістю комерційним структурам. І на головніше, грошові надходження від реалізації в день в день були переведені на рахунки іноземних компаній. Вони не залишились в Україні. При подальшому розгляді питання ми зрозуміли, що зараз робляться активні дії з доведення цього підприємства до неможливості відновлення його працездатності», – повідомив керівник слідчого відділу управління СБУ в Запорізькій області Руслан Єна.

Верховний суд України розглянув справу щодо розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій компанії «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» вартістю понад 380 мільйонів гривень, підтвердив законність рішень попередніх судових інстанцій про повернення компанії у власність держави.

У лютому 2001 року між Фондом державного майна України і компанією «АвтоВАЗ-Інвест» був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій компанії «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат». Покупці контрольного пакета акцій – компанії «АвтоВаз-Інвест» та VELBAY HOLDINGS LIMITED – уникали виконання інвестиційних зобов’язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за цією кредитною угодою, зазначають у ГПУ. Це стало підставою для пред’явлення Генпрокуратурою відповідного позову до суду.

XS
SM
MD
LG