Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відбувається гібридний геноцид – Муждабаєв


Айдер Муждабаєв
Айдер Муждабаєв

Україна має постійно на всіх рівнях говорити про гуманітарну проблему кримських татар у Криму, тому що там зараз відбувається «справжній неоголошений гібридний геноцид», заявив в ефірі Радіо Свобода заступник головного редактора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

«Цей геноцид не супроводжується масовими розстрілами, але супроводжується примусом людей до депортації, порушенням їхніх ключових прав і повним безправ’ям перед державною машиною», – сказав Айдер Муждабаєв.

На його думку, зараз ніхто точно не знає, скільки людей змушені були виїхати з Криму, але їх вже достатньо, щоб називати цей процес гуманітарною катастрофою.

«Ніхто ж не каже на виїзді, що я їду, тому що кримський татарин. Але за даними міжнародних організацій від 20 до 40 тисяч уже покинули Крим. Хіба це не гуманітарна катастрофа? Для кримських татар, які півстоліття не могли повернутися на свою батьківщину – це рівносильно моральній смерті», – додав Айдер Муждабаєв.

Національний лідер кримських татар, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що розвиток і благополуччя його народу в умовах російської анексії неможливі.

Як зазначають правозахисники, практично з приходом Росії до Криму почалися репресії щодо кримськотатарського народу, через що люди змушені були виїхати на територію материкової України. У Криму був закритий кримськотатарський телеканал ATR.

Російська влада Криму заперечує утиски на півострові, а в МЗС Росії закликали «не політизувати кримськотатарське питання».

XS
SM
MD
LG