Доступність посилання

ТОП новини

Дейдей: мінімальний хабар за контрабанду на сході України – 10% вартості товару


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Мінімальний хабар, якого вимагають за незаконне переправлення вантажу на тимчасово окуповані території на сході України, складає 10% від вартості товару, заявив командир батальйону «Київ-1» Євген Дейдей.

Він разом із керівником Центру спецоперацій із боротьби з тероризмом СБУ Геннадієм Кузнецовим розповів про численні випадки контрабанди, виявлені на сході України.

Зокрема, комбат «Києва-1» зазначає, що за місяць, протягом якого його батальйон бореться із контрабандою, затримали 140 вантажівок. «Розцінки там, звісно, шокуючі, бо суми доволі таки крупні. Мінімальна вартість вантажівки яку ми затримали – 170 тисяч гривень. Але, в середньому, розмір хабаря – 10% від вартості товару за накладною», – каже Дейдей.

За його словами, максимальна вартість вантажу, який їм вдалося затримати – 700 тисяч гривень. «Хлопці чітко кажуть скільки і кому вони платять. У них є чіткі тарифи, домовленості, поставки вже визначеним людям».

Кузнецов, зі свого боку, підтверджує факти хабарництва, не називаючи конкретної кількості кримінальних справ, порушених за цим фактом. Він навів окремі приклади. Зокрема, це справа майора, заступника командира одного з батальйонів територіальної оборони. «Йому пред’явлене звинувачення у незаконному ввезенні вантажівки з продуктами харчування та конфлікт з співробітниками міліції на блокпосту в селищі Новгородське. Окрім цього, він з автоматичної зброї розстріляв автомобіль дільничного інспектора Дзержинського міськвідділу ГУ МВС Донецької області», – заявив Кузнецов.

За словами працівника СБУ, такі випадки не поодинокі. 23 травня було затримано командира роти окремого мотопіхотного батальйону, який організував протиправний механізм перевезення вантажних автомобілів поза контрольними пунктами, додав Кузнецов.

Відповідно до закону, переміщення товарів до району або з району проведення АТО здійснюється в порядку, що встановлюється Кабміном за поданням СБУ. У Державній прикордонній службі України неодноразово заявляли про випадки перетину лінії розмежування на Донбасі транспортними засобами, які перевозили товари та вантажі без належних документів.

XS
SM
MD
LG