Доступність посилання

ТОП новини

«Опора» заявила про понад 50 виявлених порушень на виборах у Чернігові


Євген Романенко, архівне фото
Євген Романенко, архівне фото

Громадянська мережа «Опора» заявила, що її спостерігачі виявили 52 порушення виборчого законодавства під час довиборів у Чернігові.

Як повідомив представник організації Євген Романенко, понад третина цих порушень стосувалася присутності на дільницях сторонніх осіб, зокрема, й народних депутатів, у кількох випадках спостерігачів «Опори» не допускали на дільниці, 14 випадків пов’язані зі спробами фотографування заповнених бюлетенів – так часто роблять для того, щоб підтвердити своє голосування за певного кандидата і отримати за це плату. Також була зафіксована розсилка смс-повідомлень із пропозиціями винагороди за фотографування бюлетенів.

Організація також повідомила на своєму сайті, що присутність сторонніх осіб на етапі завершення голосування на засіданні виборчих комісій була виявлена на 29 відсотках дільниць 205-го округу в Чернігові, фотографування бюлетенів – майже на 10 відсотках дільниць, порушення таємниці голосування в останні години на 6 відсотках дільниць. Так само на 6 відсотках дільниць виявили випадки незаконного впливу на волевиявлення виборців, які мали ознаки непрямого підкупу виборців, і теж на 6% дільниць кореспонденти «Опори» були позбавлені можливості спостерігати за виборчими процедурами, в тому числі неправомірно видалені з виборчих дільниць, заявили в організації.

У неділю, 26 липня, у 205-му одномандатному окрузі в Чернігові відбувалися довибори до парламенту у зв’язку з достроковим припиненням депутатських повноважень Валерія Куліча, який був призначений головою Чернігівської облдержадміністрації. На окрузі зареєструвалася рекордна кількість кандидатів − 91. Головне протистояння було між кандидатами Сергієм Березенком (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») і Геннадієм Корбаном (партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп», яку пов’язують із підприємцем Ігорем Коломойським). Дані різних екзит-полів прогнозують перемогу то одного, то іншого з них.

Спостерігачі заявляють про велику кількість порушень у день виборів, зокрема, про появу осіб із фальшивими посвідченнями журналістів і спостерігачів на виборчих дільницях чи про фотографування виборцями бюлетенів. Про порушення повідомляли і в перебігу передвиборчої кампанії – такі, як виявлення другого комплекту печаток ОВК і всіх ДВК 205-го округу. Президент Петро Порошенко називав виборчу кампанію в Чернігові ганьбою для України.

XS
SM
MD
LG