Доступність посилання

ТОП новини

Чернігів: провідні кандидати висловили впевненість у своїй перемозі


Перед виборами в Чернігові, архівне фото
Перед виборами в Чернігові, архівне фото

Двоє провідних кандидатів у народні депутати на довиборах у 205-му окрузі в Чернігові заявили після закінчення голосування, що вірять у свою перемогу.

Зокрема, Геннадій Корбан (партія «Українське об’єднання патріотів «Укроп», яку пов’язують із підприємцем Ігорем Коломойським) заявив, що, за паралельним підрахунком голосів його виборчого штабу, він на 5 чи 5,5 відсотка випереджає головного суперника Сергія Березенка (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»).

Корбан на прес-конференції звинуватив сторону Березенка і Порошенка в порушеннях у перебігу передвиборчої кампанії й голосування, але заявив, що не буде оскаржувати результати виборів, якщо процедури після голосування – підрахунок голосів, підбиття підсумків, доставка бюлетенів – відбудуться без порушень.

Березенко, зі свого боку, заявив, що не буде оскаржувати результатів виборів у разі поразки, незважаючи на порушення, які, на його думку, не вплинули на результати виборів. При цьому він додав, що цілком довіряє результатам екзит-полу компанії «Соціс», яка спрогнозувала його перемогу зі значним відривом.

Раніше в неділю, 26 липня, перші оголошені екзит-поли після закриття дільниць дали протилежні результати.

Екзит-пол Центру соціальних і маркетингових досліджень «Соціс», проведений на замовлення Комітету виборців України, свідчить, що 31,4 відсотка учасників виборів проголосували за Сергія Березенка. Геннадій Корбан, за цими даними, набирає 17,1 відсотка. У цьому дослідженні опитали 2011 осіб, похибка становить 2,5 відсотки.

Натомість екзит-пол центру New Image Marketing Group стверджує, що вибори виграє Корбан із 33 відсотками голосів, Березенко отримує 23 відсотки. При цьому в центрі заявили, що не можуть гарантувати точність опитування через велику кількість відмов відповідати.

Іще один екзит-пол, чернігівської громадської організації «Центр «Доброчин», дав Корбанові підтримку 22,8 відсотка опитаних, Березенкові – 14,6 відсотка.

У неділю, 26 липня, у 205-му одномандатному окрузі в Чернігові відбувалися довибори до парламенту у зв’язку з достроковим припиненням депутатських повноважень Валерія Куліча, який був призначений головою Чернігівської облдержадміністрації. На окрузі зареєструвалася рекордна кількість кандидатів − 91. Спостерігачі заявили про велику кількість порушень у день виборів, зокрема, про появу осіб із фальшивими посвідченнями журналістів і спостерігачів на виборчих дільницях чи про фотографування виборцями бюлетенів – так часто роблять для того, щоб підтвердити своє голосування за певного кандидата і отримати за це плату. Про порушення повідомляли і в перебігу передвиборчої кампанії – такі, як виявлення другого комплекту печаток ОВК і всіх ДВК 205-го округу. Президент Петро Порошенко назвав виборчу кампанію в Чернігові ганьбою для України.

XS
SM
MD
LG