Доступність посилання

ТОП новини

У НАТО вирішили обговорити боротьбу Туреччини з бойовиками


Турецькі військові патрулюють біля кордону з Сирією на місці нападу бойовиків «Ісламської держави», фото 24 липня 2015 року
Турецькі військові патрулюють біля кордону з Сирією на місці нападу бойовиків «Ісламської держави», фото 24 липня 2015 року

Союз НАТО повідомив у неділю, що у вівторок, 28 липня проведе термінові переговори про силові операції Туреччини проти бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» і курдського сепаратистського угруповання «Робітнича партія Курдистану».

Як мовиться в повідомленні, зустріч Північноатлантичної ради, яка об’єднує послів усіх 28 країн-членів, відбудеться на прохання Туреччини.

Ці консультації необхідні через серйозність ситуації, що склалася після «жахливих терористичних нападів останніх днів», заявили в НАТО.

Північноатлантичний союз додав, що солідарний із Туреччиною і уважно стежить за подіями.

Анкара скористалася зі статті договору про заснування НАТО, що дає право країні-членові просити консультацій із представниками решти членів «будь-коли, коли, на думку будь-якої з них, виникає загроза їхній територіальній цілісності, політичній незалежності чи безпеці».

Ідеться про низку нападів у Туреччині останніх днів: 20 липня внаслідок нападу смертника з угруповання «Ісламська держава» біля кордону Туреччини з Сирією загинули 32 людини, 23 липня внаслідок іншого нападу ісламістів загинув один турецький військовий, а раніше в неділю, 26 липня, бойовики «Робітничої партії Курдистану» підірвали заміноване авто, вбивши двох турецьких військових і поранивши ще чотирьох.

Останніми днями Туреччина завдала кілька повітряних і артилерійських ударів по позиціях «Ісламської держави» в Сирії і по базах «Робітничої партії Курдистану» на півночі сусіднього Іраку, де ці бази турецьких курдів-повстанців розташовані на території Іракського Курдистану. Ці дії Туреччини, зокрема, рішуче підтримали США.

XS
SM
MD
LG