Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан: президент Атамбаєв підтримує розірвання угоди зі США


Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв
Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв

Президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв підтримує рішення уряду країни про розірвання угоду про співпрацю зі США. Атамбаєв звинувачує США у «провокаціях», спрямованих на підрив внутрішньої гармонії у Киргизстані.

У понеділок, 27 липня, Алмазбек Атамбаєв заявив, що рішення Вашингтона щодо нагородження правозахисника, ув’язненого у Киргизстані, може бути небезпечним, оскільки підігріватиме «сепаратистські настрої» серед узбецької меншини у Киргизстані.

Бішкек офіційно припинив минулого тижня угоду про співпрацю зі США від 1993 року, після незгоди з рішенням Держдепартаменту США нагородити ув’язненого киргизького правозахисника Азімжана Аскарова престижною нагородою з прав людини. 17 липня МЗС Киргизстану навіть викликало тимчасового повіреного у справах США в Бішкеку Річарда Майлса на знак протесту проти такого рішення Держдепартаменту.

Аскаров був засуджений до довічного ув’язнення за звинуваченням в організації сутичок між місцевими узбеками і киргизами на півдні Киргизстану, коли загинуло понад 400 людей. Його також визнали винним у причетності до вбивства співробітника міліції під час заворушень 2010 року.

Сам правозахисник заперечує будь-які звинувачення і каже, що його справа є політично мотивованою.

XS
SM
MD
LG