Доступність посилання

ТОП новини

Хрещення України-Русі було європейським вибором – Порошенко


Під час урочистостей у Києві, 28 липня 2015 року
Під час урочистостей у Києві, 28 липня 2015 року

Президент Петро Порошенко вважає, що є всі підстави ототожнювати хрещення України-Русі князем Володимиром Великим зі свідомим європейським вибором.

Виступаючи на заходах із нагоди відзначення Дня хрещення Київської Русі-України і 1000-ліття смерті князя Київського Володимира Великого в Києві, він нагадав, що з прийняттям християнства Володимир не лише визначив європейський напрямок України, сприяв її духовному та науковому розвитку, а й поклав основи зв’язку держави з країнами Заходу. «Наша держава від прийняття нею християнства була повноправним членом всієї християнської Європи, а не лише її східної частини», – звернув увагу Порошенко.

Понад тисячу років тому, коли відбулося хрещення України-Руси князем Володимиром, було закладено основи вільної і незалежної України, сказав він. «Наскільки міцні та глибокі підвалини заклав великий князь – настільки ж сильним і нестримним є наше з вами прагнення до свободи і незалежності, до волі», – додав президент.

Крім того, він наголосив: «Боротьба проти російської агресії – це битва за Україну, але водночас це війна на сході континенту і за саму Європу, за її фундаментальні цінності. За волю, демократію, за свободу».

«Сіверський Донець і зараз є тим рубежем, на якому українці захищають волю, свободу і незалежність, захищають свій європейський вибір», – додав Порошенко, згадавши про річку на Донбасі, яка нині становить у багатьох місцях лінію фронту і на берегах якої відбувалися й події, описані у «Слові о полку Ігоревім».

28 липня Україна відзначає День Хрещення Русі-України та 1000-річчя смерті князя Київського Володимира Великого.

XS
SM
MD
LG