Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: в «гумконвої» везли прапори для сепаратистів і матеріали до «дня знань Новоросії»


(архівне фото)
(архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє, що частина чергового «гуманітарного конвою» з Росії, введена до України раніше в четвер, 30 липня, містила прапори для сепаратистів і матеріали до «дня знань Новоросії».

Як повідомила Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області Росії, цього дня через «Донецьк» Росія ввела в Україну 52 машини цього «конвою»: 46 вантажівок і 6 інших машин. На 44 вантажівках були зображені російські прапори й написи про «гуманітарну допомогу» з Росії, рефрижератор був без написів, а на одній вантажівці було написано «День знань у Новоросії».

При цьому, мовиться в повідомленні, в кабіні принаймні однієї вантажівки спостерігачі ОБСЄ зауважили прапори сепаратистських збройних угруповань «Новоросія» і «ЛНР».

Представники України, троє прикордонників і митник, були тільки присутні під час огляду машин російськими прикордонниками й митниками і спостерігали за цим процесом, а пізніше так само за оглядом під час повернення «конвою» до Росії, але участі в оформленні вантажу не брали, повідомили в ОБСЄ.

Іншу частину цього «конвою» Росія регулярно вводить до окупованої частини сходу України через пункт пропуску «Матвеєв Курган», куди спостерігачів ОБСЄ Росія не допускає.

У Росії заявляли, що загалом у складі нинішнього, вже 34-го «гумконвою» було понад 100 автомобілів, які везли понад 1 тисячу тонн «гуманітарних вантажів», зокрема, ліки, харчі і навчальну літературу.

Представники прикордонної служби і митників України зі згоди Росії чергують на російських пунктах пропуску «Донецьк» і «Матвеєв Курган», де з українського боку кордон контролюють сепаратисти, щоб брати участь у законному оформленні російських «гуманітарних конвоїв» у разі, коли вони йтимуть із дотриманням українського і міжнародного законодавства й із супроводом Міжнародного комітету Червоного Хреста. Але досі цього не сталося жодного разу.

Україна щоразу наголошує, що всі ці «гумконвої» Росія вводить в Україну незаконно, без згоди уряду України, з порушенням національного законодавства і загальновизнаної міжнародної практики, а переміщувані вантажі, такі, як підручники за російськими шкільними програмами, часто взагалі не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG