Доступність посилання

ТОП новини

«Укроборонпром» заявив, що дотримується ембарго щодо Росії


Державний концерн «Укроборонпром» заявив у четвер, що суворо дотримується ембарго на поставку Росії складових для озброєння та військової техніки.

Військово-технічну співпрацю з Росією «Укроборонпром» припинив іще з 2014 року, відразу від початку воєнних дій на сході України, мовиться в заяві компанії.

«Будь-який обмін технологіями, досвідом або ж виробнича кооперація зведені нанівець. Одночасно запущено масштабну програму імпортозаміщення російських складових. Зокрема, в її рамках освоєно понад 11 тисяч виробів», – кажуть в «Укроборонпромі».

Натомість, заявляє концерн, кримінальні угруповання намагаються корупційними методами знайти шляхи постачання в Росію української продукції військового призначення, яка виробляється на підприємствах-учасниках концерну. Тому «Укроборонпром» тісно співпрацює з правоохоронними органами для недопущення та припинення таких неправомірних дій, і особлива увага приділяється боротьбі з корупцією як першопричиною порушень, заявили в концерні.

Наразі концерн уже здійснив 40 звернень до правоохоронних органів, по 20 з них розпочато кримінальні провадження, мовиться в повідомленні.

Керівництво концерну також звернулося до громадськості з проханням повідомляти про будь-які факти корупції та інших зловживань на його підприємствах.

Понад місяць тому секретар РНБО Олександр Турчинов заявляв, що Україна не постачатиме складові до зброї Росії. За його словами, незважаючи на всі труднощі, з якими сьогодні стикається Україна, влада «працює над відновленням оборонно-промислового комплексу». «Сьогодні ті підприємства, що багато років поспіль простоювали без замовлень, працюють у декілька змін. Україна відновлює свої позиції і на міжнародних ринках озброєнь, і все робить для того, щоб, незважаючи на протидію Росії, забезпечити надійною сучасною та якісною зброєю наші Збройні сили», – сказав Турчинов.

Він також заявив, що заяви президента Росії Володимира Путіна про те, що український оборонно-промисловий комплекс втратить свої позиції через припинення взаємодії з Росією, «дивують своїм блюзнірством і неадекватністю».

Раніше у травні президент Петро Порошенко заявляв, що державний концерн «Укроборонпром» має нарощувати експортний потенціал оборонної промисловості України й увійти до п’ятірки країн-експортерів нового озброєння у світі.

Згідно зі звітом Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, Україна займає дев’яте місце у списку найбільших експортерів зброї у 2010–2014 роках. За дослідженням, обсяги експорту українських озброєнь у цей період складали 3% від світового продажу, і це на 1% більше, ніж за період 2005–2009 років. Головними клієнтами поставок з України за згаданий період були Китай (22%), Росія (10%) і Таїланд (9%).

XS
SM
MD
LG