Доступність посилання

ТОП новини

У Боснії протестували проти європейської реформи трудового права


Під час протесту в Сараєві, 30 липня 2015 року
Під час протесту в Сараєві, 30 липня 2015 року

У столиці Боснії й Герцеговини Сараєві кілька тисяч людей протестували в четвер проти планів ухвалити нове трудове законодавство, що відповідало б нормам Європейського союзу, у процесі зближення країни з ЄС.

Представники профспілок погрожували штурмувати будівлю парламенту, яку взяла під охорону поліція.

Законодавці в одній із двох головних складових федеративної боснійської держави, так званій Федерації Боснії й Герцеговини, яка об’єднує громади босняків-мусульман і боснійських хорватів, схвалили такі зміни до законодавства про працю, яких вимагають Євросоюз і Міжнародний валютний фонд. Наразі йдеться про верхню палату парламенту Федерації Боснії й Герцеговини, нижня має розглянути ці зміни наступного тижня.

Так само зміни мають ухвалити законодавці й іншої частини Республіки Боснії і Герцеговини – Республіки Сербської, яка об’єднує громади боснійських сербів.

Зміни мають на меті запровадити гнучкіші норми працевлаштування і звільнення, що дасть можливість країні отримати необхідні їй кошти від ЄС і МВФ.

Профспілки заявляють, що зміни обмежать права робітників і полегшать працедавцям можливість звільняти їх.

Боснія і Герцеговина, яка, як і інші держави Західних Балкан, прагне вступити до Європейського союзу, наразі не має офіційного статусу кандидата на вступ до ЄС, але ще з 2003 року є «потенційним кандидатом».

XS
SM
MD
LG