Доступність посилання

ТОП новини

До Туреччини прибувають учасники Всесвітнього конгресу кримських татар


©Shutterstock
©Shutterstock

До столиці Туреччини Анкари в п'ятницю вранці почали з’їжджатися учасники Другого Всесвітнього конгресу кримських татар. Як передає Крим.Реалії, на участь у заході зголосилися 180 кримськотатарських організацій із 12 країн світу, зокрема політичні діячі, посли, представники дипломатичних місій, науковці, журналісти з країн ЄС, США та Канади.

Засідання конгресу проходитимуть 1–2 серпня і стосуватимуться координації подальших дій кримських татар в умовах незаконної анексії Криму, а також порушення їхніх прав, свобод і загрози національного винищення.

Очікується, що у роботі конгресу візьме участь віце-спікер парламенту Туреччини Наджі Бостанджі, дехто з урядовців в Анкарі, а Україну, за попередніми даними, має представляти міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Невдовзі після рішення провести Всесвітній конгрес кримських татар у Туреччині окупаційна російська влада Криму почала «кампанію» для перешкоджання потенційним його учасникам у виїзді за межі півострова. Російські спецслужби в Криму практично щодня викликають на допити у «справі 26 лютого» активістів кримських татар. Їм заборонено виїжджати за межі півострова, тому вони записали відеозвернення до гостей і делегатів форуму.

Напередодні і Міністерство закордонних справ України поширило заяву, в якій йдеться про політичний тиск із боку російської влади на представників кримськотатарського народу – делегатів Другого Всесвітнього конгресу кримських татар в турецькій Анкарі.

Відразу після анексії Кримського півострова Росією торік навесні і до сьогодні близько 15 тисяч кримських татар вимушено покинули Крим. Також лідерам кримськотатарського народу заборонено в'їзд до Криму, а органи самоврядування кримських татар – Курултай та Меджліс – позбавлені можливості проводити свою діяльність, оскільки їхні активи конфісковані.

XS
SM
MD
LG