Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент Ємену повернувся до країни з вигнання


Поранений проурядовий боєць в Адені після боїв за місто, фото 30 липня 2015 року
Поранений проурядовий боєць в Адені після боїв за місто, фото 30 липня 2015 року

Віце-президент Ємену Халед Бахах, який водночас є прем’єр-міністром країни, повернувся до Ємену з вигнання в Саудівській Аравії.

Він із групою міністрів уряду прибув літаком зі столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяда до міста Адена на півдні Ємену, яке контролює союзне до уряду угруповання.

Він став наразі найвищим посадовцем Ємену, який повернувся до країни з вигнання.

У середині минулого місяця до Адена, другого за населенням міста країни, яке влада Ємену призначила тимчасовою столицею, почали повертатися перші міністри після того, як його територію практично повністю звільнили від повстанців із противладного угруповання Хуті. Нині місто контролює місцеве збройне угруповання «Південний рух», що свого часу виступало за незалежність півдня Ємену, та у протистоянні з угрупованням Хуті змінило позицію і стало на бік уряду країни. Території навколо Адена досі захоплені угрупованням Хуті.

Шиїтське угруповання «Ансар-Аллах», більше відоме як Хуті за іменем його ватажка Абдель-Маліка аль-Хуті, на бік якого перейшла й частина армії Ємену, захопило західну, густо населену третину країни зі столицею Саною, змусивши уряд до втечі; урядові Ємену нині підконтрольні переважно території в центрі й на сході країни, що їх значною мірою складають пустелі. Уряд президента Абед-Раббо Мансура Хаді якийсь час працював в Адені, що став тимчасовою столицею Ємену, та врешті через подальший наступ повстанців був змушений виїхати за кордон.

XS
SM
MD
LG