Доступність посилання

ТОП новини

Суд залишив «екс-беркутівців» Аброськіна і Зінченка під вартою на два місяці


Ukraine -- Ukraine - Former fighters of Berkut Sergey Zinchenko and Pavlo Abroskin during the trial in court of Kyiv, August 3, 2015 / Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському суді м.Києва, 3 серпня 201
Ukraine -- Ukraine - Former fighters of Berkut Sergey Zinchenko and Pavlo Abroskin during the trial in court of Kyiv, August 3, 2015 / Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Святошинському суді м.Києва, 3 серпня 201

Святошинський районний суд міста Києва залишив під вартою колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» Сергія Зінченка й Павла Аброськіна, яких обвинувачують в убивстві 39 активістів Євромайдану, ще на два місяці.

Також суд допитав двох потерпілих у справі Зінченка і Аброськіна – Щербанюк Наталю (дружину загиблого Олександра Щербанюка), Людмилу Корнєєву (дружину загиблого Анатолія Корнєєва).

Наступне судове засідання у цій справі відбудеться 10 вересня.

Окрім звинувачення у вбивстві 39 майданівців, прокуратура інкримінує колишнім бійцям спецпідрозділу «Беркут» Сергію Зінченку і Павлу Аброськіну заволодіння зброєю, а саме 22 автоматів Калашникова на суму майже 700 тисяч гривень. Також матеріальної компенсації за заподіяну моральну шкоду і втрату близьких у затриманих вимагають потерпілі. Заявлені суми сягають і одного, і двох мільйонів гривень, і навіть 2 мільярдів гривень. Всього є 22 такі позовні заяви.

Під арештом Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають вже майже 1,5 року.

У січні Генпрокуратура передала обвинувальний акт до суду, сторона обвинувачення вимагає Зінченку та Аброськіну найвищої кари – довічного позбавлення волі.

Як повідомляли у Генпрокуратурі, досудовим розслідуванням встановлено, що ці особи разом з іншими працівниками правоохоронних органів, перевищуючи надані їм владу та службові повноваження, за попередньою змовою групою осіб, способом, небезпечним для життя багатьох осіб, вранці 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській у місті Києві вчинили умисні вбивства 39 учасників акцій протесту.

У ГПУ також заявляють, що всі бійці спецпідрозділу «Беркут», які брали участь у розстрілі мирних мітингувальників під час Революції гідності, встановлені. Проте наразі в суді розглядають справу лише проти колишніх «беркутівців» Зінченка та Аброськіна.

Разом з тим у вересні минулого року екс-командир роти «Беркута» Дмитро Садовник, якого також підозрюють у розстрілі 39 майданівців, втік з-під домашнього арешту, його оголосили у розшук.

Раніше на вимогу захисту суд сформував колегію присяжних у цій справі. Основними присяжними стали Юрій Щербаков і Анатолій Годлевський, Олександр Конєв.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG