Доступність посилання

ТОП новини

Без вугілля з окупованого Донбасу зупиниться половина теплової генерації України – Буток


Віктор Буток
Віктор Буток

Якщо Україна відмовиться купувати вугілля на території, яка підконтрольна сепаратистам, доведеться зупиняти як мінімум половину теплової генерації, вважає експерт з енергетики «Реанімаційного пакету реформ» Віктор Буток.

За його словами, альтернативний варіант – це закуповувати паливо за кордоном, в Росії чи ПАР, але для цього потрібно валюта, якої Україні бракує.

«Зараз в України достатньо критична ситуація валютного балансу. Якщо вугілля з Південноафриканської Республіки коштує десь в межах 80 доларів за тонну і вище, то з окупованих територій ми зараз купуємо вугілля по 1200 гривень за тонну», – зазначив Віктор Буток.

Він визнає, що це складне питання, і не виключає, що частина коштів за вугілля з окупованих територій може йти на фінансування угруповань сепаратистів. При цьому він нагадує, що на непідконтрольній Україні частині Донбасу залишаються звичайні шахтарі, які не мають стосунку до бойовиків.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що в енергетичному секторі України склалася катастрофічна ситуація.

Частина українських ТЕЦ працює на вугіллі антрацитових марок, яке видобувається на шахтах, захоплених сепаратистами.

Раніше повідомлялося, що Україна змушена закуповувати вугілля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Президент України Петро Порошенко стверджував, що сплачені гроші йдуть лише на зарплату шахтарям.

XS
SM
MD
LG