Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшановують пам’ять академіка Яворницького


У Дніпропетровську відзначають 75-і роковини з дня смерті академіка Яворницького
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

У Дніпропетровську музейні працівники, історики, краєзнавці і громадськість вшанували пам’ять відомого історика, етнографа й письменника Дмитра Яворницького. Урочистості, присвячені 75-річчю від дня його смерті, відбулися біля Національного історичного музею його імені, на могилі академіка.

За словами учасників зібрання, Яворницький, учений зі світовим ім’ям, пішов з життя на 85-му році, залишивши по собі понад двісті наукових і художніх праць та один з найбагатших музеїв в Україні, який носить його ім’я. Окрім того, у місті, якому вчений присвятив понад 30 років свого життя, він створив осередок українства, гуртуючи навколо себе проукраїнськи налаштовану інтелігенцію, підтримуючи українське народне мистецтво. Саме через таку діяльність, збирання старовини, порятунок церковних старожитностей у 1930-ті роки академіка переслідувала радянська влада, його звільнили з посади директора музею.

На урочистостях історики і краєзнавці висловлювались за перейменування центрального проспекту Дніпропетровська, який зараз носить ім’я Карла Маркса і підпадає під дію «законів про декомунізацію», на імені Яворницького.

Як зазначила член комісії з топоніміки при міськраді, історик Валентина Лезебник, члени комісії вже дійшли згоди щодо цього питання: іменем Яворницького пропонують назвати головний проспект, іменем його «конкурента», іншого відомого краянина Олександра Поля – один із центральних проспектів, імені Кірова. За її словами, аби дізнатись думку жителів, проведуть громадські слухання та організують інтернет - голосування.

Учасники урочистостей поклали квіти до підніжжя пам’ятника Яворницькому на його могилі.

Окрім того, цього дня у Меморіальному будинку-музеї історика традиційно проводять день відкритих дверей: безкоштовно усі охочі можуть відвідати оселю вченого, прогулятись по його саду, взяти участь в екскурсії та грі «Стежками Яворницького».

7 листопада 2015 року у Дніпропетровську відзначатимуть 160-річчя з дня народження Дмитра Яворницького.

XS
SM
MD
LG