Доступність посилання

ТОП новини

Сенцов заявив про незаконність суду у своїй справі і розповів про тортури


Олег Сенцов на засіданні суду в російському Ростові-на-Дону, 6 серпня 2015 року
Олег Сенцов на засіданні суду в російському Ростові-на-Дону, 6 серпня 2015 року

Під час виступу на засіданні суду в російському Ростові-на-Дону підсудний український режисер Олег Сенцов, якого в Росії звинувачують в організації терактів у Криму, заявив, що вважає процес нелегітимним.

«Я не вважаю цей суд легітимним. Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб», – сказав Сенцов у російському суду, передає кореспондент Радіо Свобода.

Він також розповів про тортури під час затримання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«10 травня я був затриманий біля під’їзду. Мене кинули в автобус і з мішком на голові, в наручниках привезли в будівлю СБУ. Мене почали бити руками, ногами, спецзасобами. Стоячи, лежачи, сидячи. Важко сидіти на стільці, коли тебе б’ють палицею. Мене душили пакетом. Чотири рази я через це пройшов. Погрожували зґвалтувати кийком в збоченій формі», – сказав Сенцов.

За його словами, це тривало три-чотири години. «Коли стомилися, мене повезли на обшук, і тільки там я дізнався, що це співробітники ФСБ», – додав режисер. За словами підсудного, обшук в будинку проводили у присутності його дитини.

«Я вважаю себе активістом Майдану. Але це не означає, що я злочинець. Майдан – це головний вчинок, який я зробив у своєму житті. Але це не означає, що я радикал, спалював «Беркут» або пив чиюсь кров», – сказав Сенцов.

Олег Сенцов розповідає про катування у ФСБ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Він додав, що у Криму займався волонтерською роботою, а до організації «Правий Сектор» не має ніякого відношення.

6 серпня Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжує розглядати справу українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка.

Сенцова і Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, який Росія анексувала. Кольченку загрожує мінімум 10 років, а Сенцову – 20 років ув’язнення. Обидва провину заперечують з дня їх затримання.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями.

XS
SM
MD
LG