Доступність посилання

ТОП новини

У Криму ігнорують мовні потреби кримських татар – Меджліс


Матеріали курсів вивчення кримськотатарської мови, Духовний і культурний центр кримських татар, Херсон
Матеріали курсів вивчення кримськотатарської мови, Духовний і культурний центр кримських татар, Херсон

Меджліс кримськотатарського народу заявляє про небажання місцевих адміністрацій анексованого Криму відкривати національні класи та організовувати вивчення кримськотатарської мови.

Про це повідомляє прес-служба Меджлісу, пише сайт Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Вона інформує про «випадки, коли директорами шкіл обираються варіанти навчальних планів без урахування годин на вивчення рідної мови».

«В окремих районах Криму громадяни стикаються з явним і відвертим небажанням адміністрацій шкіл відкривати національні класи, організовувати вивчення кримськотатарської мови як предмета, незважаючи на відповідні заяви батьків про вивчення кримськотатарської мови і літератури», – йдеться в повідомленні.

За інформацією Меджлісу, батькам пропонують інші форми – факультатив або гурток.

Раніше «перший заступник міністра освіти, науки та молоді» окупаційного уряду Криму Наталія Журба зазначила, що в Криму на вивчення української та кримськотатарської мов у школах передбачено одну-дві години. За її словами, запровадження обов’язкового вивчення в освітніх закладах Криму однієї чи двох державних мов, крім російської, можливе лише за рахунок розподілу годин, відведених на вивчення російської мови. На думку чиновниці, це неприпустимо.

До цього громадські активісти заявляли, що після того як Крим опинився під контролем Росії, в школах півострова спостерігається нерівномірний розподіл годин на вивчення державних мов.

За окупаційною «Конституцією Республіки Крим (ст. 10)» декларуються три державні мови – кримськотатарська, російська, українська.

XS
SM
MD
LG