Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк назвав переслідування кримських татар «вироком Кремлю»


(архівне фото)
(архівне фото)

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав «вироком Кремлю» і насаджуваному ним так званому «російському світові» переслідування кримських татар російською окупаційною владою у Криму, яке вона, за словами політика, здійснює з «осатанінням».

Із нагоди Міжнародного дня корінних народів він знову заявив у фейсбуці про підтримку кримськотатарському народові, який «не скоряється окупаційній владі і бореться за право на самовизначення на своїй власній землі».

«Хочу також запевнити кримських караїмів та кримчаків, що наша держава гарантує збереження та розвиток їхньої самобутності як корінних народів України, чиєю історичною батьківщиною є Крим», – додав Яценюк.

Також у неділю, 9 серпня, в Міжнародний день корінних народів світу, Міністерство закордонних справ України заявило про систематичне порушення та ігнорування прав корінного народу Криму – кримських татар.

«У день, коли міжнародне співтовариство віддає належне значному внескові корінних народів у розвиток світової цивілізації, корінні народи Автономної Республіки Крим змушені протистояти свавіллю російської окупаційної влади. Позбавлені права вільно жити на своїй історичній Батьківщині, корінні народи окупованого Криму зазнають дедалі сильнішого тиску з боку російської репресивної машини», – мовилося в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

В МЗС наголосили, що російська окупаційна влада зухвало ігнорує фундаментальні права кримськотатарського народу, який понад 70 років тому вже пережив трагедію примусової депортації.

«Системними стали випадки обмеження свободи віросповідання та зібрань, тиск на представників корінних народів, зокрема на кримських татар, з метою відмови від громадянства України, а також придушення їхньої етнічної ідентичності. Посилюються гоніння на кримськотатарські ЗМІ та журналістів», – заявили в МЗС.

У міністерстві також вчергове наголосили, що Росія має припинити окупацію Криму, порушення основних прав і свобод людини та витіснення з території півострова корінних народів.

Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, виступаючи перед учасниками II Всесвітнього конгресу кримських татар в Анкарі 1 серпня, заявляв, що зараз кримські татари змушені «переживати новий варіант геноциду», виконавцем якого є «талановита спадкоємиця СРСР – путінська Росія».

XS
SM
MD
LG