Доступність посилання

ТОП новини

Замість Януковича до Генпрокуратури прийшов його адвокат


Віктор Янукович, архівне фото
Віктор Янукович, архівне фото

До Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, куди викликали колишнього президента Віктора Януковича, прийшов його адвокат Віталій Сердюк.

Він заявив журналістам, що Янукович не прийшов сам, бо є підстави вважати, що на нього готується замах, і він боїться за своє життя.

Сердюк нагадав, що колишній президент готовий свідчити шляхом телеконференції, залишаючись у Росії.

Крім того, адвокат нагадав, що Янукович оскаржив процедуру заочного судового розгляду його справи, і слухання щодо цього має відбутися вже у вівторок.

Раніше в інтерв’ю Радіо Свобода Віталій Сердюк заявляв, що «тривале перебування за кордоном України, а також загроза життю та здоров’ю Віктора Януковича у випадку перетину кордону та перебування на території України» належать до поважних причин неявки на допит, що передбачає Кримінальний процесуальний кодекс.

Сердюк також вважає, що рішення суду про дозвіл почати процедуру заочного судочинства у справі Януковича протиправне, бо, за його словами, колишнього президента зняли з міжнародного розшуку і від слідчих дій як таких він не ухиляється, а ці дві умови – перебування в міжнародному розшуку і ухилення від слідства – обов’язкові для заочного суду.

У четвер, 6 серпня Генеральна прокуратура опублікувала в офіційному виданні центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур’єр» повістку колишньому президентові Віктору Януковичеві, якого викликали для проведення слідчих і процесуальних дій у кримінальному провадженні.

27 липня Печерський районний суд Києва дозволив проведення Генпрокуратурою заочного розслідування проти Януковича. Наступного дня його адвокати заявили, що їхній клієнт готовий давати свідчення українським слідчим і судовим органам у режимі відеоконференції. У Генпрокуратурі України цю заяву назвали піаром.

Як повідомляли в Генпрокуратурі, проти колишнього президента України загалом порушено п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому». Справою, за якою Януковича оголосили в міжнародний розшук, є справа щодо «Укртелекому».

Наприкінці липня Інтерпол зняв інформацію про міжнародний розшук Януковича зі свого сайту – як заявили його британські адвокати, після того, як вони оскаржили рішення про розшук. Українські правоохоронці наголошують, що інформація з сайту Інтерполу знята тимчасово, для додаткової перевірки, і це не означає зупинення самого розшуку Януковича.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії, яка не стала розглядати запити влади України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

XS
SM
MD
LG